Alle siderne på tomdukebox.dk
 
Historien om Langeland Lever Livet sangen!
"Numsen bar eller røven bar?"
Historien om hvordan festivalssangen "Langeland Lever Livet" blev til.
Skrevet af Tom Duke-box

Året er 1994 og jeg sidder i personalebussen på vej hjem fra Langelandsfestivalen og mit andet år som optrædende på denne fantastiske lille festival med ca. 15000 gæster – året før var vi blot 5000!
Det skal lige for god ordens skyld nævnes, at jeg dengang ikke var helt blind og havde så godt et svagsyn, at jeg kunne læse overskrift og se billeder i aviser.
Men altså jeg sad der i bussen sammen med en flok glade og trætte Langelandsfestivals medhjælpere.
Jeg vil vove og påstå, at dengang i 1994 blev grundlaget for den helt specielle "Langelandsfestival-medarbejder-sjæl" grundlagt og alle var uhyre spændt på, hvad avisernes dom over festivalen ville være – også en meget uerfaren Tom Duke-box...altså mig!
"Den her festival skal bare fungere og blive Danmarks største havefest hvert eneste år!!" var følelsen man helt tydeligt mærkede hos alle involverede og ordsproget "alle er glade!" opstod så helt og aldeles af sig selv gennem den fantastiske stemning i disse år!
Nå men altså efter, at Troels Hersom og "Blomster-Jens" havde stillet et par kasser øl i bussen og sagt tak for indsatsen til os alle kørte bussen mod København.
Dengang var der jo ikke bro så den hed Spodsbjerg/Tårs færgen og jeg kan sige jer venner der var gang i både bussen og færgen – for eksempel blev det hurtigt en tradition, at bussen lige tog den 4-5 gange rundt hver gang vi ramte en rundkørsel! For ikke at tale om, når meget glade, meget trætte og meget kåde festivalsmedarbejdere på færgen løb fra side til side og fik færgen til at gynge vildt.....
Som nævnt var alle interesserede og spændte på hvad aviserne ville skrive om vores festival og en håndfuld af dagens aviser gik på omgang blandt os i bussen .....
Og pludselig var hun/du der!!!! Pigen/kvinden der med sin smukke bagdel inspirerede mig til Langelandssangen "Langeland Lever Livet" – se selv:

Artikel med numsen bar om Langelandsfestivalen 1994
Klik på billedet for stor størrelse
"Numsen bar eller røven bar"??
Ja – der opstod sgu næsten en hel familie-fejde..... fordi min gode lydmand dengang og nu – Flemming – mente jo ikke jeg kunne synge "røven bar" så den gode Flemming foreslog jeg skrev teksten "numsen bar" i stedet.....
Det blev til en større rundspørgen blandt familie, venner og daværende kæreste + hendes datter/Sofie 3 år og familie og resultatet blev sådan fifty-fifty.... Sofie på 3 år var dog ikke i tvivl og således blev det mig klart, at jeg måtte synge:
"Langeland jeg tror jeg har, set dig gå med røven bar"! Gudskelov det blev "røven bar" for det kække og lidt vovede blik der er i børns øjne når de synger "røven bar" og godt må for de voksne "for det er jo Langelandssangen!" – ja det glimt i øjet er som jeg ser det en livsnerve i den sang!

Omkvæd til Langeland Lever Livet! (hør lydklip)

"Tøserne på kajen" og "der dem der siger, at Langeland har de smuuuukkeste piger" – ja de linier er jo også inspireret af ægte Langelandske piger! Dengang hed de smukke frisør Pia, Smukke Pil og smukke rødhårede revisor-Bettina! Ja – undskyld I 3 piger – men i dag er I jo blevet lidt......smiler charmerende og det må siges, at gennem de mere end 20 år den sang nu har levet har mangen en pige fra Langeland samt festivalgæst af hunkøn lagt smil, krop, figur og Langelandsk sødme til netop de linier i sangen – men pigen/kvinden på billedet i artiklen herover var dog den første!
Første vers til Langeland Lever Livet! (hør lydklip)

Selve studie-indspilningen en hel lille historie i sig selv!

Sound of seduction, Danser med drenge og Tom Duke-box var på plakaten til det års "Slukefter fest" i Rudkøbing.
Der kom ikke mange publikummer – det måtte vi erkende – men festen der blev holdt var ikke mindre festlig/våd af den grund....her blev "Langeland Lever Livet" opført for publikum for første gang nogensinde! Men der hvor det med hensyn til "Langeland Lever Livet" bliver rigtig sjovt - er morgenen efter på Hotel Skudehavnen! Min bror – Flemming lydmand - og jeg havde ikke givet den så lidt gas til festen og det tør nok siges, at det havde den daværende festivalsledelse i den grad heller ikke!! Flemming havde vist nok besøgt en af ovennævnte "Langelands smuuuukkeste piger" til sent ud på natten...mens jeg var havnet alene i min seng på hotellet....... Flemming boblede videre da jeg stod op og fandt/fumlede mig vej til morgenmads-buffeten og fik sat mig ved den første ledige plads jeg som svagtseende kunne få øje på – tilfældigvis og heldigvis midt i en flok af festivalsledelse og et par lokale Langelændere der var godt i gang med morgenmad og især gammel dansk!
Vi sludrede og spiste/drak morgenmad og på et tidspunkt kommer Flemming ned parat til at tage hjem og med min guitar i hånden – meget falsk var guitaren skal det lige nævnes! "Spil en sang Tom!" råbte Troels Hersom ..... Nej råbte en anden "vi gider ikke den larm!"...."her er 100 kr. spil en sang Tom" råbte Troels videre..."Nej! Her er 100 kr. hvis du lader vær’" – "her er 100 kr. mere spil så!" – den gode Troels var ivrig og havde flest penge!
Efter denne "Lille spøjse leg" lå der pludselig 1.700,- kr. på bordet til mig – nå ja - og så på den falske guitar klimtede jeg og sang med hæs stemme "Langeland Lever Livet" og tjente på den måde 1.700,- ved at spille og ikke spille "Langeland Lever Livet"!

Andet vers til Langeland Lever Livet! (hør lydklip)

Den skal vi have indspillet på CD sagde Troels og som Troels sagde sådan blev det!
1994/1995 blev "Langeland Lever Livet" således indspillet i Media Sound studierne.
Allan fra "Jane Doe Band" ordnede trommerne og Erik Damgård fra "Effi og Eliten" sørgede for bas og den allestedsnærværende Peter D Hansen som dengang spillede sin el-spade i "Jane Doe band" og som vi nu kender som fabelagtig guitarist i Midnight Blues og "Søren Berlevs gas show" – ja Peter ordnede de guitarer der var nødvendige ud over mine guitarevner og for at sangen som Peter udtrykte "jo ikke skulle blive et røvballe-nummer" Bo fra Media Sound lagde også sit præg på sangen – ja jeg havde jo sådan lavet et lille guitar-forspil som indledning og Bo smilte pænt og medfølende til mig, hvorefter han klippede min helt egen guitar-solo-intro ud.....tak for det Bo!!
Ja og det er grunden til at "Langeland Lever Livet" starter sådan hårdt og lige på omkvædet – og det blev jo en meget fed start – ikk’?!

"Langeland Lever Livet" lever stadig livet her anno 2018 og har overlevet ikke så få Langelandsfestivaler og fortsætter forhåbentligt med det lang tid ud i fremtiden!

Tusindvis af personlige historier har jeg hørt blandt publikum om deres forhold til min sang – det er alle sammen skønne og dejlige historier men de sjoveste og mest "livsbekræftigende" er dog når et forældre par med en 10 årig knægt i hånden fortæller, at knægten blev lavet med "Langeland Lever Livet" spillende i baggrunden..... Præcist som Vivian og Dans datter Amanda der i dag er en voksen kvinde og som sådan må være første barn – ud af mange - der er lavet til "Langeland Lever Livet"!

Ja ja sjove, søde og vidunderlige er historierne om børn der blev undfanget til "Langeland Lever Livet".....og fortsæt da også endelig i den stil ud i fremtiden......
Billede af numsen bar fra artikel 1994

Hør her hvordan "Langeland Lever Livet" lyder live i "Plejehjemmet" på Langelandsfestivalen sammen med et super fantastisk publikum – der bare bliver ved og ved......
Mix af Langeland Lever Livet! (hør lydklip)

Med de bedste festivalshilsener
Tom duke